Chronische rugpijn

U bevindt zich hier: De rug Ľ Chronische rugpijn

Chronische rugpijn

Wanneer worden rugpijn-klachten chronisch? Hiervoor zijn een aantal factoren aan te wijzen. In het lichaam blijken een aantal processen te kunnen spelen. Veel van deze processen kunnen als mentale processen worden gekarakteriseerd. Niemand vindt pijn leuk, dus zul je alles vermijden waardoor je mogelijk pijn kan krijgen. Hierdoor ontstaat vaak een zodanig pijnvermijdend gedrag, dat niet alleen de activiteit die pijn veroorzaakt wordt vermeden, maar onbewust ook die dingen die (nog) geen pijn deden.

De patiënt komt in een neerwaartse spiraal, met als gevolg een afname van de algeheel fysieke conditie en de conditie van de rompspieren. Juist de spieren van de rug en buik zijn echter essentieel om een eventuele zwakkere plek in de rug te compenseren. We kunnen de werking van de spieren van de rug en de buik het beste vergelijken met de stagen van een zeilschip. Zonder deze stagen zal de mast al bij een geringe bries omknakken.

Verder kennen we nog een belangrijk verschijnsel dat we somatiseren noemen. Hierbij treedt een stress-spier-reactie op in de rugspieren. Tijdens de slaap is er onder invloed van diverse stressvolle factoren een overmatig aanspannen van de lange rugspieren. Hierdoor raken deze snel uitgeput en wordt men Ďs ochtends al direkt stijf en pijnlijk wakker. Het is duidelijk dat indien deze factoren spelen, de spieren in een slechte conditie zullen geraken en snel overbelast zullen zijn met pijn als logisch gevolg.

Chronische rugklachten hebben dus een multifactoriële oorzaak. De therapie moet dan ook gericht zijn op het aanpakken van al deze factoren tezamen, liefst in een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak. Pas dan is er een goede kans op een succesvolle afloop. -->

U bevindt zich hier: De rug Ľ Chronische rugpijn
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Rugproblemen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)