Rugpijn

U bevindt zich hier: De rug » Rugpijn

Rugpijn

Wanneer we een patiënt met rugklachten op de polikliniek zien, dan proberen we om door middel van het verhaal dat de patiënt ons vertelt, aangevuld met de antwoorden op onze vragen (anamnese) ons een idee te vormen over de oorzaak. Daarna worden de rug en de benen onderzocht. We hebben nu een (voorlopig) idee wat de klachten zou kunnen veroorzaken en stellen een plan op voor eventuele verdere onderzoekingen.

Onderzoek

Het eerste onderzoek is dan een röntgenfoto, waarop we de verschillende wervels kunnen afbeelden en ook de hoogte van de tussenwervelschijven kunnen zien. Met een foto kunnen we ook zien of er sprake is van ernstige aandoeningen als infecties, wervelbreuken of misschien zelfs gezwellen.

Indien het onderzoek daar aanleiding toe geeft kunnen we gebruik maken van verder onderzoek om eventuele andere afwijkingen aan het licht te brengen zoals een contrastfoto ( caudografie), CT-scan, botscan, of een MRI-scan. Met name de MRI-scan wint steeds meer aan populariteit. Dit apparaat dat met magneetgolven werkt, is in principe onschadelijk, omdat het geen gebruik maakt van röntgenstralen. Het geeft een duidelijk beeld van de tussenwervelschijf en de zenuwen, echter het beeld van het bot is weer slechter als dat van een gewone foto.

Diagnose stellen

Een van de problemen om te beantwoorden is of de degeneratieve (door veroudering) processen ook verantwoordelijk zijn voor het hebben van pijn in de rug. Natuurlijk is daar veel onderzoek naar gedaan. Wanneer we speciale scans maken van mensen die nooit pijn in hun rug hebben (gehad), dan is opvallend dat ook bij hen degeneratieve veranderingen van de tussenwervelschijven worden gevonden, zelfs al op jonge leeftijd. Zelfs worden bij 5% van de 30-jarigen echte hernia’s gevonden zonder dat deze mensen klachten hebben. We kunnen dan ook stellen dat de afwijkingen in de zin van degeneratieve processen die we zien, niet noodzakelijk ook de oorzaak van de chronische klachten moeten zijn. Mogelijk dat ze wel in eerste instantie verantwoordelijk waren voor het begin van de klachten. Echter het normale beloop van acute rugpijn is zodanig dat 90 - 95% van de mensen binnen 6 weken klachtenvrij is. Dit is ook te verwachten, aangezien de normale reparatie-processen in het lichaam er voor zorgen dat een eventuele beschadiging binnen 6 weken tot 3 maanden weer hersteld is. -->

U bevindt zich hier: De rug » Rugpijn
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Rugproblemen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)